Založ si blog

Ako sa (ne)zblázniť

Voľbu študovať v zahraničí si v posledných rokoch vyberá stále viac študentov. Veď všetci hovoria, že máme objavovať svet. A kedy máme cestovať, keď nie cez školu? Sociálne siete priateľov sú zaplavené fotografiami z rôznych kútov sveta, že niekedy ani nestíhame sledovať, kde sa naši známi alebo priatelia momentálne nachádzajú. Veď svet je jedna globálna dedina, nie je žiadny problém rozprávať sa cez internet, byť neustále v kontakte a všetky veci vybaviť pri počítači, hoci aj na opačnej strane Európy. Alebo to nie je pravda?

Erasmus, Erasmus, prečo si Erasmus?

Keď som sa prvýkrát prihlásila na Erasmus ja, po ťažkých chvíľach, hľadaní relevantných dôvodov na vycestovanie a pohovore v anglickom jazyku som si večer pomyslela, urobila som preto všetko. Nechala som tú vec len tak plynúť. O mesiac som zistila, že som práve ja tá šťastná, ktorú vybrali na University of Dubrovnik! No horšia časť mala ešte len prísť. Časť s názvom byrokracia.

Ale povedzme si to všetko poporiadku. Ak sa chcete stať Erasmus študentom musíte vyplniť životopis, napísať motiváciu (pozn.: predtým motivačný list). Hodnotí sa prospech, školská aktivita a jazykové znalosti. A podľa príslovia lož má krátke nohy, neklamte. Cudzí jazyk budete musieť použiť aj na osobnom pohovore, ktorý je raz za akademický rok. Nie je to veľmi príjemná udalosť: vynecháte školu, čakáte asi dve hodiny na chodbe a okolo vás stoja stresujúci študenti, ktorí túžia po zmene stereotypu. Ak vydržíte a vojdete dnu pripravte si odpovede na všeobecné informácie o sebe a veľmi dobrú motiváciu prečo chcete ísť študovať do zahraničia, presaďte sa a hoci je to zvláštne, predajte sa! Ak vás vyberú, čaká vás byrokracia Application Form, Learning Agreement, oznámenie pre študijné, hľadanie ubytovania (ak ste z tých šťastných, univerzita vám poskytne internát) a iné, na ktoré si chvalabohu už nepamätám. A potom čakáte, vyčkávate, kde a kedy sa objaví nejaký ďalší problém, ktorý je potrebné promptne vybaviť.

Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici je postup takmer rovnaký. Barbora B. si vybrala dve univerzity, prvá bola prioritná. Osobne priniesla všetky dokumenty na univerzitu. Hlavné činitele pre vycestovanie a prijatie uchádzača uvádza tieto tri: priemer známok, certifikáty z cudzieho jazyka (stačí aj absolvovanie predmetu v cudzom jazyku, alebo podpis vyučujúceho). V prípade Barbory to nebol problém, pretože študuje diplomaciu, a na bakalárskych štátniciach majú povinnosť absolvovať aj jeden cudzí jazyk.Posledným faktorom je školská aktivita, t.j. práca v spolkoch, v Erasmus Student Network, jednoducho aktivita. Je vysoká pravdepodobnosť, že vycestujete, ale ešte predtým musíte absolvovať výberové konanie. Ľudia vchádzajú podľa toho aký priemer dosiahli. Ako veľké mínus považuje študentka UMB koordinátorku Erasmus, ktorá nevie po anglicky a má na starosti aj prichádzajúcich študentov. Také slovenské.

Iný kraj, iný mrav

Fakulta sociálnych štúdií Masarykovej Univerzity zaistí, aby študenti vedeli vopred o tom, že bude výberové konanie. Online zoznam univerzít je zverejnený na stránke a študentom stačí vyplniť životopis, motivačný list a priložiť certifikát z cudzieho jazyka (pokojne stačí aj maturita z angličtiny, podstatná je úroveň B2). Všetky dokumenty pošlete spolu s vybratými univerzitami, pričom z troch máte jednu prioritu. Množstvo bilaterálnych dohôd znamená aj to, že študent si môže vybrať všetky tri univerzity v jednej krajine. Annamária O. študuje dvojitý odbor, žurnalistiku a environmentalistiku. Na Erasmus sa prihlásila zo žurnalistiky, preto nemusela ísť na osobný pohovor, ale ako sama tvrdí, študenti z environmentalistiky zvyčajne absolvujú aj výberové konanie. Primárnym elementom pri výbere je priemer známok a predchádzajúca účasť na Erasme.

Naši západní susedia majú online databázu, kde si uchádzač môže vybrať v rámci svojej fakulty a stupňa štúdia tri univerzity. Prvá je preferovaná. Ku každej univerzite existuje tlačivo, ktoré vyplnia a pošlú koordinátorovi spolu s motivačným listom a životopisom. Podmienkou je jazykový certifikát, ktorý sa líši od univerzity. Argument, že sa chceš v zahraničí naučiť po anglicky neobstojí. V Rakúsku rozhoduje Erasmus koordinátor o prijatí na univerzitu a žiadny pohovor nie je potrebný. Smerodajné sú dokumenty a motivácia (a certifikát).

V Poľsku závisí proces výberu od univerzity. V prvom rade je potrebné prihlásiť sa na zahraničnom oddelení a vykonať jazykovú skúšku, kvôli certifikátu. Ak nejaký študent vlastní, táto podmienka nie je relevantná. Študenti posielajú online žiadosti a môžu si vybrať až osem univerzít. Na univerzitu treba zaniesť osobne Applicaton Form (európske tlačivo). Aspekty, ktoré sú podstatné: študentský status a aktivita na škole, priemer študijných výsledkov a aktivity (šport, dobrovoľníctvo, súťaže). Čím viac osvedčení, diplomov, či certifikátov máte, tým lepšie. Všetky výsledky študenti nájdu online. Ak sa však obávate, že vás nevyberú Marlena S., študentka Krakovskej ekonomickej Univerzity tvrdí, že u nich je „najhorší možný scenár“ možnosť vycestovať do poslednej krajiny na liste univerzít, ktoré ste si zapísali.

Slovinsko je azda najpokrokovejšia krajina, ak hovoríme o vybavovaní a otázke byrokracie. Ana G., študentka z Ľubľany hovorí, že si stačí vyplniť online formulár so životopisom a motivačným listom. Poslať ho na univerzitu spolu s troma vybratými školami a potom len čakáte na výsledok. Samozrejme, ak máte certifikáty je potrebné ich priložiť. „Proces vybavovania sa líši, mala som šťastie, že pre Univerzitu v Dubrovníku a Manheime sa výberové konanie neuskutočnilo, ale do hlavného mesta Poľska boli moji spolužiaci na pohovore.“ Ana G. si dokázala vybaviť druhý Erasmus aj počas semestra, ktorý strávila v Dubrovníku. To je u nás nemožné. Podobne si dokázala vybaviť potrebné oficiality aj estónka Martha J., ktorá po semestri v Chorvátsku išla na pol roka do hlavného mesta Poľska.

V Litve sa postup uchádzača príliš neodlišuje, majú dokonca aj výberové konanie. Veľmi významným plus je, že má každý študent presne stanovený čas pohovoru. Ak je na jednu pozíciu viac záujmecov než miesta, rozhoduje prekvapivo opäť priemer. Prekvapivé je aj to, že aj keď vás vyberú, musíte preukázať stav vášho účtu. Minimálna suma je 1 000 eur. Je to akoby dôkaz, že keď využijete peniaze z grantu, máte finančnú „rezervu.“ V Litve je teda aj Erasmus na slovenské pomery drahá záležitosť.

21. storočie a digitálny vek

Aj keď sme digitálni domorodci, vieme všetko poslať aj na druhý koniec Európy online, stále niektoré procesy vybavovania musia byť uskutočnené papierovou formou. Niektoré inštitúcie si doslova vyžadujú osobnú účasť, papierovú verziu všetkých dokumentov a poštou zaslané formuláre. Pokrok nastáva pomaly a my mladí sa len s ťažkým srdcom prizeráme na nevyhnutnosť niekde čakať, osobne vybavovať a riešiť problémy. Je to len naša pohodlnosť a zvyk, ktorý máme vštepený od útleho veku alebo iniciatíva zlepšiť sa, zjednodušiť život, prácu ľudí, ktorí majú tieto veci na starosti a v neposlednom rade, snaha efektívne využiť drahocenný čas? Odpovedajte si sami.

Bez práce nie sú koláče

Ak ste aj vy frustrovaní a momentálne niečo vybavujete nezúfajte, minimálne v prípade vybavovania študentskej mobility. Vaša snaha a nervy, ktoré dennodenne prežívate sa vám vrátia aj s úrokmi. Najdôležitejšia hodnota sú spomienky a zážitky.

P.S.: Výberový proces na mobility sa líši na každej univerzite. Uvedené príklady sú získané od študentov, ktorí vycestovali a strávili jeden semester v chorvátskom Dubrovníku. Touto cestou im všetkým ďakujem za spoluprácu a rýchlu online komunikáciu.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 8067x
Priemerná čítanosť článkov: 8067x

Autor blogu

Kategórie

Archív